11/21/2024

Arduino & NRF24L01 RC Sorunları ve Çözümleri

Arduino ve NRF24L01 modülleri ile yapılan uzaktan kumanda devrelerinin olası çalışmama sorunları nelerdir, nasıl çözülür?
Öncelikle yaptığınız devrenin tüm bağlantılarının doğru ve eksiksiz olduğundan emin olmalısınız. Bundan eminseniz aşağıdaki konular, çözüm için size faydalı olabilir.

Genellikle sorun NRF24L01 modüllerinin bir biri ile bağlantı kuramamasından kaynaklanır.
Bu modüller elektriksel gürültüden olumsuz etkilenirler. Ve bu durum bağlantı kurma konusunda sorunlar yaratır.

Elektriksel gürültü (parazit) azaltmak için dikkat edilmesi gerekenler:

Elektronik kompenentleri birleştirmek için kullandığınız kablolar mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Gereğinden uzun kablolar elektriksel gürültüyü arttırır.
Arduino ile NRF24 modülü arasındaki kablolama önemlidir.  GND ile CE, CSN kablolarını burgulu olacak şekilde bir birine sarmak gürültüyü azaltmak için faydalı olacaktır.

İdeal olan devreyi bir PCB üzerinde oluşturmaktır. Kablo lehimlemeleri ile yapılan devreler için gürültü riski yüksektir ve bağlantı sorunları daha fazladır.

 

NRF24 modülünün kararlı ve doğru voltaj ile beslenmesi çok önemlidir. Bu modüller 3.3V ile çalışır. Arduino nun 3.3V pin çıkışı yeterli akım gücünü sağlamaz. Bu yüzden aşağıdaki çözümleri uygulamak gereklidir;
Harici NRF24 adaptör modülü kullanılabilir. Bu modül bir voltaj regülatörüdür (Menzil uzatıcı değildir). NRF24 modülüne kararlı ve yeterli gücün ulaşmasını sağlar. Hazır satılan NRF24 güç modülleri kullanılabilir veya devrenize dahili bir voltaj düşürücü devre ekleyebilirsiniz. Her ikisi de aynı görevi yapar.

Diğer bir seçenek NRF24 modülünün pozitif ve negatif pinlerine bir elektrolitik kondansatör lehimlemektir. Genellikle 10uf ile 100uF (16V veya üstü) arası yeterlidir.  NRF24 modülleri kendileri için üretilmiş olan adaptör modülü ile kullanılsa dahi NRF24 ün pozitif ve negatif pinlerine bir kondansatör lehimlemek faydalı olabilir.

Devreleri çalıştırmak için kullandığınız piller de önemlidir. Örneğin 9V piller NRF24 modülleri için uygun değillerdir. Akım güçleri çok düşük olduğu için verimsizdirler. Ve bağlantı sorunlarına sebep olabilirler.

7.4V LiPo veya Li-ion piller veya kaliteli AA piller (5xAA veya 6XAA) kullanılmalıdır. Yetersiz güç kaynağı hiç bağlantı kurulamamasına sebeb olabilir. Veya çok gecikmeli ve yavaş sinyal iletimine sebep olabilir. Servolar aşırı ağır tepkiler veriyorsa muhtemelen alıcı için yeterli güç yoktur.

Diğer ilginç çözümler:
Bağlantı sorunları bazen anten yetersizliğinden kaynaklanıyor olabilir.  İlk bağlantıyı sağlamak için antenin metal montaj kısmını iki parmağımızla tutmak işe yarayabilir. İnsan vücudu bir çeşit anten güçlendirici görevi üstlenir.
Antenlere uygulanabilecek ilginç ama işe yarar bir yöntem ise onları alüminyum folyo ile sarmaktır.

Mevcut NRF24L01 modülünüzün antenini daha güçlü bir tane ile değiştirmek de bağlantı sorunlarını aşmanıza yardımcı olur. Ayrıca menzilin artmasını da sağlar.

NRF24L01 modüllerinin farklı versiyonları vardır ve güçleri de farklıdır.

1. Bu versiyon çok güçsüzdür. Hem menzili çok kısadır hem de bağlantı sorunları daha fazladır. (Testlerimde elde ettiğim kararlı menzil; Yerden Havaya yaklaşık 70-80 metre)
2. Bu versiyon (Antenli) daha güçlüdür. Menzili çok daha uzundur. (Testlerimde elde ettiğim kararlı menzil; Yerden Havaya yaklaşık 130-160 metre)
3. Bu versiyon ise çok çok daha güçlüdür, menzili uzundur. Ve Metal kasası filtre görevi üstlenir. Elektriksel gürültülerden çok daha az etkilenir. Bu sayede bağlantı sorunları çok az yaşanır. (Testlerimde elde ettiğim kararlı menzil; Yerden Havaya 2000 metre + )

NOT: Tüm bunları doğru ve eksiksiz uygulamanıza rağmen devreniz hala çalışmıyorsa sahip olduğunuz NRF24 modüllerinden biri arızalı olabilir. Bu ihtimalin de göz önünde bulundurulması gerekiyor.