Uzaktan kumandalı araba, uçak ve tekne gibi rc model araçlarımızda ışık açıp kapama, su pompası gibi harici mekanizmaları çalıştırmak için PWM elektronik anahtara ihtiyacımız vardır. Kodlamasını ve devresini yaptığımız bu Elektronik anahtar 2 kanal kontrolü sağlayabilir yani iki farklı ışık veya cihazı açıp kapatabilir. Kullandığımız TIP120 Transistörler sayesinde her bir çıkış 5 Ampere kadar akım verebilir. Soğutucusuz olarak kullanılırsa 2.5 amper den daha fazla akım çeken ışık veya motorlar ile kullanılması tavsiye edilmez. Eğer 0.6 amperden daha az akıma ihtiyaç duyan ışık ve/veya cihazlar ile kullanılacak ise fiyat olarak daha ucuz olan BD139 veya muadil transistörler ile de devre yapılabilir.
Bu videomuzda RC PWM Anahtar devresisinin yapım ve kodlama aşamaları detaylı olarak gösterilmiştir.
KendinYap Youtube Kanalım https://www.youtube.com/channel/UCgjJ…
1- PWM Sinyal Değerlerini Öğrenmek İçin Kod:
Bu kodu Arduino ile çalıştırarak uzaktan kumandamızdan alıcıya gelen PWM sinyal değerlerini öğrenebiliriz ve yapacağımız devrede amacımıza uygun olacak şekilde kullanabiliriz.
int sinyal; void setup() { pinMode(3,INPUT); Serial.begin(9600); } void loop() { sinyal=pulseIn(3,HIGH); Serial.println(sinyal); delay(10); }
Arduino ile RC kumandanızın alıcısını aşağıdaki şekilde bağlamalısınız. Kumandanızdaki her hangi bir kanalı kullanabilirsiniz. Hangi kanalı kullanacaksanız bu bağlantıyı o kanala yapmalısınız. Resimde 5. kanal kullanılmıştır.
Alıcı Arduino üzerinden gelen 5V ile beslenir. Ayrıca batarya takmanıza gerek yoktur.
2 – Arduino Sketch’e ATtiny mikro denetleyiciyi tanıtmak için aşağıdaki linki Dosya/Özellikler sayfasındaki videoda gösterilen bölüme kopyalayın ve videodaki yönergeleri takip edin.
Arduino Uygulamasında File/Preferences (Dosya/Özellikler) kısmına yapıştırılacak link: “http://Digistump.com/package_digistump_index.json”
Ayrıca ATtiny85 detaylı kurulum için bu linkteki bilgilerden faydalanabilirsiniz: http://digistump.com/wiki/digispark/t…
3- Aşağıdaki kodu ATtiny85 e yükleyin
RC Elektronik Anahtar ATtiny85 Kodu:
int data1; int data2; void setup(){ pinMode(2, INPUT); pinMode(3, INPUT); pinMode(0, OUTPUT); pinMode(1, OUTPUT); } void loop(){ data1=pulseIn(2,HIGH); data2=pulseIn(3,HIGH); if (data1>1700) {digitalWrite(0, HIGH);} else {digitalWrite(0, LOW);} if (data2>1700) {digitalWrite(1, HIGH);} else {digitalWrite(1, LOW);} delay(10); }
4- Artık devreyi yapabilirsiniz.
PWM RC Elektronik Anahtar Devre Şeması:
Gerekli Malzemeler (2 kanal & 2 fonksiyonlu devre için):
1 adet Arduino ATtiny85 Geliştirme Modülü
2 adet 1K Direnç
2 adet TIP120 Transistör
1 adet 3×7 Delikli Plaket
2 adet 2 Pinli Klemens (Terminal Blok)
NOT: Bu devre 2 kanal ve 2 fonksiyona sahiptir. Ve her bir kanal bir fonksiyonu kontrol eder. Yani bir kanal bir ışığı diğer kanal ikinci bir ışığı veya pompa gibi bir cihazı. Eğer 3 fonksiyona ihtiyacınız varsa ATtiny85 üzerinde fazladan bir çıkış daha vardır ama giriş yoktur. Bu yüzden Alıcı ile olan kanal bağlantı sayısını arttıramayız ama kanallardan bir tanesini 2 fonksiyon, olarak kullanabiliriz. Böylece 2 kanal ama 3 fonksiyonlu RC anahtarımız olur.
Kumanda dan gelen PWM sinyali yaklaşık 1000 – 1500 -2000 değerlerine sahiptir. Kumanda üzerindeki 3 pozisyonlu anahtarı kullanırsak bu üç değeri şu şekilde kullanabiliriz. 1400< ise kapalı, 1400 ile 1700 arasında ise bir fonksiyon açık 1700 den büyük ise başka bir fonksiyon açık. Buradaki değerleri kullanmak şart değildir. Yani 1700 değilde 1800 olabilir çünkü bu kısım 1500 ile 1900 arasında bir değere sahiptir. Sayfanın üst kısmındaki PWM sinyal testi programını Arduino üzerinde çalıştırdığımızda gördüğümüz değerlere göre ATtiny85 kodumuzu düzenleyebiliriz.
PWM Rc Anahtar ile ilgili sorularınızı bana Videonun yorumlar bölümüne yazarak iletebilirsiniz.